Live video på alle 112-samtaler: Region Nordjylland innfører IncidentShare som standard prosedyre
En ny standardprosedyre på Region Nordjyllands AMK-sentral gir erfarne sykepleiere og ambulansearbeidere et visuelt og nødvendig overblikk via live video. Resultatet er livreddende vurderinger og bedre utnyttelse av helseressursene.
I en 112-samtale kan sekunder være avgjørende. Det vet de hos den prehospitale organisasjonen Akut Medicinsk Koordination (AMK) i Region Nordjylland, som har valgt å innføre en ny standardprosedyre for alle anrop. En tekstmelding med en lenke til en livevideo sendes nå til innringeren som en standard del av vurderingen og håndteringen av alle samtaler. Slik kan helsesøster raskt få en visuell oversikt over situasjonen til personen som er i nød.
"Live video gjør at vi kan bruke synssansen vår på stedet. Helsepersonellet kan se situasjonen og innringeren i stedet for bare å kunne lytte til en muntlig beskrivelse. I disse situasjonene fungerer video som beslutningsstøtte når vi skal vurdere hvilken hjelp som trengs, og hvor raskt den skal komme frem,sier Anette Ladefoged, kvalitets- og utviklingssykepleier ved AMK Nordjylland.
En fast prosedyre som gir mening
Region Nordjylland har brukt IncidentShare livevideoløsning siden 2019, men inntil nylig har det vært et frivillig tilbud for helsesøstrene. Nå er løsningen gjort til en standardprosedyre når det er mulig, og det gir god mening for AMK Nordjylland.
"Vi opplever at videosamtalene hjelper oss i beslutningsprosessen, og vi får et klart bilde av saken. Vi kan se om et barn som beskrives som bevisstløst, faktisk er lys våken. Og om en eldre innbygger virker våken og relevant, selv om pårørende uttrykker stor bekymring. Det betyr at vi kan sende ut riktig hjelp raskere - og spare unødvendige utrykninger, forklarer Anette Ladefoged.
Verdifull støtte ved akutte hendelser
Livevideoløsningen IncidentShare har vist seg å være spesielt nyttig i akutte situasjoner som hjertestans eller trafikkulykker. De som er til stede, kan raskt få oversikt over ulykkesstedet og antall biler som er involvert, slik at innringeren slipper å bruke verdifull tid på lange forklaringer.
"Når det gjelder hjertestans, har vi erfart at vi kan veilede bedre når vi kan se pasienten. Nylig korrigerte vi for eksempel en HLR som ble utført på en sofa, og fikk i stedet pasienten ned på gulvet - et hardt underlag som egner seg bedre for HLR. Det er de små detaljene vi ser og ikke hører, som til syvende og sist kan redde liv", sier Anette Ladefoged.
Tydelig kommunikasjon og ny teknologi i samspill for å redde liv
For å utnytte potensialet i live video fullt ut, har AMK jobbet med hvordan de presenterer løsningen for innringeren. Resultatet er at innringerne alltid starter med å si "Du har mottatt en SMS" i stedet for "Jeg har sendt deg en lenke".
"Hvis vi sier at de har fått en lenke, tror mange at de har fått en e-post og begynner å sjekke innboksen sin", sier Anette Ladefoged, og fortsetter: "Det handler om å spare dyrebare sekunder. Presis kommunikasjon er avgjørende når folk er i en stressende situasjon. Med tydelig kommunikasjon og ny teknologi som gir oss en ekstra følelse, har vi de absolutt beste forutsetninger for å redde liv nå og i fremtiden."