Pilotprosjekt på fødeavdeling på Bærum Sykehus: - Video er kommet for å bli

Bruken av live videoverktøyet Videolink har vist seg å være et svært nyttig og effektivt hjelpemiddel ved fødeavdelingen på Bærum Sykehus i Vestre Viken. Det gir de gravide en økt følelse av trygghet og bidrar samtidig til en mer effektiv ressursutnyttelse blant de ansatte. 

vv føden

Helseregion Vestre Viken har testet ut bruken av live video på fødeavdelingen ved Bærum Sykehus. Med Videolink kan personalet følge fødselen direkte via video fra den gravides telefon. Fødeavdelingen har prøvd ut Videolink i de siste 9 månedene som en del av et pilotprosjekt, og tilbakemeldingene er tydelige: 

Kjersti nordrum

 

"Bruken av video er definitivt kommet for å bli. Vi bruker det ofte fordi vi ser hvor mye det hjelper de gravide og deres pårørende, samtidig som det frigjør ressurser som vi kan bruke på dem som trenger det mest.", sier Kjersti L. O. Nordrum, avdelingsjordmor ved Fødeavdelingen på Bærum sykehus. 

 

Fagfolk rett hjem i stuen

På Bærum sykehus brukes videoløsningen i dag i mange ulike situasjoner. Dette kan være alt fra gravide som ringer inn fordi vannet har gått, ved akutte blødninger, eller ved begynnende fødsel, der de ønsker en profesjonell vurdering.

"Som jordmødre gjør vi ofte telefonvurderinger som kan være uklare og vanskelige å bedømme. Med video kan vi raskt vurdere alvorlighetsgraden av situasjonen, for eksempel mengden blod eller hvor langt fødselen har kommet, og dermed raskt avgjøre om de skal bli hjemme eller komme til fødeavdelingen," sier Karina Hahn, jordmor ved fødeavdelingen på Bærum sykehus.

Karina Hahn understreker at det hjelper dem til å ta gode beslutninger for pasientene, og at gravide og deres familier opplever det som svært betryggende:

"Vi opplever og får tilbakemeldinger om at det gir kvinnene en stor følelse av trygghet. De føler seg svært komfortable med at vi kan se situasjonen med egne øyne, og det gir dem ro i en ellers stressende situasjon. " 

 

Trygg fødsel i baksetet

Noen ganger går ikke fødsler som planlagt, og de kan skje raskere enn forventet. Dette var tilfellet en dag da Karina Hahn hadde vakt. Hun fikk en telefon fra en bekymret mann som var på vei til fødeavdelingen med sin kone. Veene tiltok raskt, og det ble tydelig at kvinnen ikke ville rekke fram i tide. Karina brukte derfor videolink til å veilede mannen gjennom fødselen, slik at han kunne forløse barnet i baksetet på bilen.

"Det er en av de situasjonene man aldri glemmer. Her viste videolink virkelig sitt potensial. Jeg veiledet faren via video i hva han skulle gjøre, helt til ambulansen kom og tok over. Det var en litt dramatisk situasjon som endte opp som en suksesshistorie."

Sier Karina Hahn og fortsetter:

"Paret var svært takknemlige og glade etterpå. Faren ble veldig overrasket da han mottok videolenken, og med meg til stede på video følte han seg ikke lenger alene. Det ga ham stor trygghet i en kritisk situasjon." 

 

Sparer tid og ressurser

I tillegg til å skape trygghet for pasientene, bidrar videolink til å spare ressurser for personalet. Erfaringene etter ni måneder med prosjektet viser at videolink ofte erstatter behovet for kliniske konsultasjoner:

"Hver gang vi kan gjøre en vurdering via video, og konkludere med at den gravide trygt kan være hjemme og alt er normalt, sparer vi en konsultasjon, samt tid og ressurser. Disse ressursene kan vi i stedet bruke på de pasientene som virkelig trenger hjelp”, sier avdelingsjordmor Kjersti L. O. Nordrum

I tillegg til avdelingens egne ansatte sparer det også AMK-sentralen for unødvendige ambulansekjøringer. 

Det er ingen tvil om at de ansatte ved fødeavdelingen på Bærum sykehus ser fordelene ved å bruke video i arbeidet sitt:

“Det er definitivt noe vi kommer til å fortsette med. Hvis videoløsningen kan hjelpe bare én eller to kvinner, er det nok for oss. Og vår erfaring viser at det hjelper mange. Vi tror det er noe andre fødeavdelinger med fordel bør ta i bruk”, sier avdelingsjordmor Kjersti L. O. Nordrum