Dansk anestesilege og legehelikopterpioner: Elektronisk pasientjournal kan enkelt innføres i danske ambulanser
Konsulent Lars Knudsen har jobbet i Norge, der den elektroniske pasientjournalen, EWA, allerede er en integrert del av den prehospitale behandlingen. Han mener at systemet kan adopteres av danske regioner
- Jeg har opplevd at den praktiske tilgangen til data på det prehospitale området har vært veldig dårlig. Da Bliksund kom med denne løsningen, tenkte jeg: "Wow - det burde vi også ha i Danmark", sier Lars Knudsen om EWA, Bliksunds elektroniske pasientjournal for den prehospitale sektoren.
Det prehospitale området dekker regionens helseforpliktelser utenfor sykehusene og har lenge manglet et journalsystem for å dokumentere pasientens sykdomsforløp og den behandlingen som er gitt.
Lars Knudsen er dansk anestesilege og tidligere medisinsk ansvarlig for akuttlegehelikopteret i Karup og Prehospitalet, Region Midtjylland.
Rådgiver med 20 års innsikt og erfaring
Han har mer enn 20 års erfaring fra den prehospitale sektoren i både Norge og Danmark. Det er denne innsikten og erfaringen han nå bruker som konsulent i Bliksund - et selskap som har spesialisert seg på elektroniske kommunikasjonsløsninger for helsesektoren.
Lars Knudsen er overbevist om at EWA vil gjøre noe med den manglende dokumentasjonen av pasientbehandlingen i det prehospitale området. Systemet vil sikre at pasientens symptomer, diagnoser og den behandlingen som gis, blir registrert og kan brukes både i sanntid og til oppfølging.
"Det er merkelig at en så viktig del av et pasientforløp som det som skjer i ambulansen, ikke dokumenteres i Danmark. Det har stått i papirer og mapper. Men det har aldri vært en del av de regionale databasene. All diagnostikk og behandling som foregår fra pasienten blir syk hjemme til han eller hun kommer til sykehuset, har aldri blitt dokumentert."
Plattformen er tilgjengelig for alle
Lars Knudsen har mange argumenter for å integrere EWA i den prehospitale omsorgen i Danmark. For det første er det praktisk at alle observasjoner, målinger og medisinske vurderinger registreres på en plattform som alle kan få tilgang til - fra ambulansepersonell og paramedisinere til akuttsykepleiere, anestesileger og spesialister.
Lars Knudsen har tilbrakt flere år i den norske prehospitale tjenesten - blant annet som medisinsk direktør for Luftambulansen, Sørlandet sykehus, HF Arendal - og flere år i den danske akuttjenesten, der hans pionerarbeid førte til en permanent legehelikoptertjeneste i 2014.
Derfra vet han at data og dokumentasjon er av sentral betydning.
- Vi utviklet vårt eget databasesystem slik at vi kunne dokumentere hvilke pasienter vi hadde, hvor syke de var og hvilken behandling vi ga dem. Uten dokumentasjon kunne vi ikke påvise effekten av å innføre et legehelikopter i Danmark", sier Lars Knudsen.
Bliksunds EWA-system er utviklet for å samle inn og sentralisere prehospital informasjon gjennom en nettbrettbasert app for ambulanser, presentasjon av sanntidsdata til både AMK-sentralen og akuttmottakene, og sikker lagring av pasientdata på sentrale servere. Dette gjør det mulig å få tilgang til og bruke data i sanntid og for senere oppfølging.
EWA er lett å overføre til danske forhold
Etter mange års samarbeid med ambulansetjenestene i begge land er Lars Knudsen overbevist om at EWA vil kunne overføres fra Norge til Danmark nesten en-til-en.
- Det er litt språkproblemer, men jeg tror det er løst, understreker Lars Knudsen
Lars Knudsen påpeker at Bliksund har en svært smidig tilnærming, noe som betyr at selskapet gjerne går i dialog med brukerne om å utvikle systemet i henhold til lokale behov. Det er kort vei til tilpasninger - og høy grad av brukerinnflytelse på brukergrensesnittet.
"Du kan registrere alle de dataene du trenger. Og du kan når som helst legge til nye variabler, sier Lars Knudsen.
Han påpeker også at EWA kan kobles til alle eksisterende danske databaser, som for eksempel Landspatientregisteret, Traumeregisteret og Regionernes kliniske kvalitetsutviklingsprogram.