Direktevideo fra droner og kjøretøy hjalp Hovedstadens Beredskab med å slukke brannen i Børsen i København.
Brannen i Børsen i København skapte store overskrifter den 16. april og de påfølgende dagene. I flere dager kjempet Hovedstadens Beredskab med å slukke brannen og redde viktige kulturminner ut av den ikoniske bygningen. Under hendelsen viste livevideo seg nok en gang å være et uunnværlig verktøy for Hovedstadens Beredskab.
"Brannen på Børsen er en hendelse vi sent vil glemme. Vi økte mannskapet kraftig, og det var generelt et stort apparat rundt den tragiske hendelsen", sier Carsten Vick, som selv rykket ut til operasjonssentralen for å hjelpe kollegene sine få minutter etter at brannen brøt ut.
Når den første brannbilen ankommer Børsen, følger operasjonssentralen den live ved hjelp av videokameraer som er montert på bilen:
"Vi følger med fra operasjonssentralen så snart innsatslederen vår ankommer brannen. Kameraene vi har montert på mange av kjøretøyene våre, gir oss et situasjonsbilde og en god oversikt over hendelsen, noe som hjelper oss med å omorganisere mannskapet raskt ", sier Christoffer van Zeijst Nygaard, vakthavende teamleder i Hovedstadens Beredskab.
Direkte video fra luften
Tyve minutter etter at den første brannalarmen går, er den første dronen med livevideo i luften. I løpet av de neste timene øker antallet droner. Fra luften gir dronene en avgjørende oversikt over brannen og dens utvikling.
"Det er avgjørende for innsatsen vår at vi kan følge brannen ved hjelp av droner. Det er et verktøy vi er vant til å bruke, og derfor har vi alltid minst én dronepilot på vakt. Og under slukningsarbeidet på Børsen brukte vi det i utstrakt grad som beslutningsgrunnlag," sier Christoffer van Zeijst Nygaard.
Dronene er utstyrt med ulike typer kameraer, blant annet vanlige kameraer og varmekameraer, som begge ble brukt under hendelsen:
"De ulike kameratypene gjør at vi kan vurdere mye fra luften. Med varmekameraene kunne vi følge utviklingen av brannen under taket og vurdere hvor vi skulle gripe inn. Vi brukte også dronene da det meste av brannen var slukket," sier Christoffer van Zeijst Nygaard.
Photo: Københavns Beredskab
Tilgjengelig døgnet rundt
"Det verste som kan skje for operatørene våre, er at IT svikter ", sier Carsten Vick.
Derfor var det betryggende for ham at Bliksunds teknikere og utviklere overvåket og holdt øye med om livevideoløsningen "IncidentShare" fungerte som den skulle under hele hendelsen. På dag nummer to ble han gjort oppmerksom på at Bliksund hadde utfordringer med serverkapasiteten:
"De mange timene med livevideo over flere dager gjorde at det var utfordringer med all dataen vi strømmet. Bliksund fant raskt en løsning på dette, slik at vi kunne fortsette å bruke live video,"
sier Carsten Vick og fortsetter.
"Når man er så avhengig av IT som vi er nå, betyr det mye å vite at Bliksund er tilgjengelig. Og det faktum at de selv overvåker en spesiell hendelse som denne, og at de reagerer proaktivt, gjør at vi føler oss i trygge hender."
Verdifull deling på tvers
Brannen på Børsen var en stor og forferdelig hendelse som involverte flere etater, deriblant Københavns politi. Derfor bestemte Hovedstadens Beredskab seg raskt for å dele livevideo fra kjøretøy og droner med Københavns Politi.
"Det er svært viktig at vi kan samarbeide på tvers av etater under hendelser som denne. IncidentShare er et unikt verktøy som gjør at vi alle kan se det samme. Tidligere brukte vi tid på å ringe hverandre for å gi statusoppdateringer, men nå kan vi bruke tiden mer effektivt når alle ser det samme. På denne måten utnytter vi ressursene våre bedre," sier Christoffer van Zeijst Nygaard.
Hendelsen på Børsen var langt fra første gang Hovedstadens Beredskab benyttet seg av muligheten til å dele på tvers av etater:
"Vi har mange eksempler på hendelser der vi har delt direktevideo på tvers av etatene - også med andre enn politiet. Dette er en betydelig styrke ved IncidentShare som vi setter stor pris på", avslutter Christoffer van Zeijst Nygaard.